Vanilla ice cream: simple recipe without egg

Vanilla ice cream with berry puffed rice arranged as a sandwich

This is a delicious alternative to the typical vanilla ice cream. This is because it is normally made with egg and has to be heated for a certain time and at a certain temperature. With this recipe you can save yourself the effort, because it comes our Ice base is used to give the ice cream a beautiful texture. This variant of vanilla ice cream is much easier to make and lighter than the well-known vanilla ice cream.

Ingredients vanilla ice cream

2 persons

200 ml milk
200 ml cream
4 tablespoons brown sugar
1 pinch of salt
1 vanilla pod
40 g Ice base

Preparation

  • Milk, cream, sugar, salt, heat while stirring until just before boiling.
  • Scrape out the vanilla and add. Also add the scraped out pod to the liquid and mix well with a whisk.
  • Let the ice cream mixture cool for a few minutes and then add the ice cream base while stirring.
  • Now let it cool down to room temperature and then store it in the refrigerator. The longer the mixture has time to steep, the more intense the vanilla aroma will be. Therefore, it is best to store it in the refrigerator overnight or for several days.
  • Before freezing, remove the vanilla pod and briefly foam the ice cream mixture with a hand blender.
  • The Ice cream machine prepare and pre-cool for a few minutes depending on the model. Switch on the stirrer and add the ice cream mass (duration approx. 30 minutes).
  • Alternatively in freezer compartment Allow to freeze and mix well every 30 minutes with a hand mixer (total duration approx. 4 hours).

If you do not eat the ice cream on the same day but store it in the freezer, let it defrost in the fridge for about 30 minutes.

Things to know about vanilla

  • The vanilla pod is the fruit of a particular genus of orchid, which is fermented in a time-consuming and labour-intensive process.
  • Today's vanilla comes mainly from Madagascar or Réunion, but the original growing area is Central America.
Réunion is definitely worth a trip - especially to stock up on vanilla
Réunion is definitely worth a trip - especially to stock up on vanilla
  • However, since the insects that are important for pollination are not present in today's main growing areas, the flower is pollinated by hand.
  • All in all, vanilla production is costly and subject to weathering, so that the price can fluctuate greatly from year to year.
  • My recommendation is to order a larger quantity of vanilla online and store it in an airtight package. I usually buy my vanilla in this Online Shop. At the moment, however, I am still drawing on the purchases made during our Réunion holiday.
  • When buying vanilla ice cream, you should be careful whether it actually contains real vanilla. Unfortunately, it is sometimes cheated and imitated with artificial flavour and coffee grounds. How you recognize the difference, you can read in my article "Nine tips on how to recognize a really good ice cream parlor" read up.

4 comments

  1. Hello,

    ich teste oder möchte verschiedene Vanilleeis-Rezepre ausprobieren und habe eine Frage zum Milch bzw. Sahneanteil. Viele Rezepte unterscheiden sich hier stark. Was bewirkt ein höheren Milchanteil oder Sahneanteil? Danke.

    Many greetings,
    Sven

    1. Hallo Sven,

      ein Eisrezept sollte sich immer in gewissen Bereichen für Fett, Wasser, Zucker und Trockenmasse bewegen. Zu viel ist nicht zu gut und zu wenig auch nicht. Jetzt tragen Milch und Sahne aber nicht nur zum Wasser und Fettanteil bei, sondern auch zum Zuckeranteil und der Trockenmasse. Deshalb kann es von Rezept zu Rezept sehr unterschiedlich sein, wie viel Sahne und Milch verwendet werden. Das ganze Rezept mit allen Zutaten muss am Ende stimmig sein. Manche Rezepte sind vielleicht auch gar nicht bilanziert und funktionieren trotzdem gut. Insbesondere wenn man die Eiscreme am selben Tag verspeist, kann man von den Sollwerten in einem gewissen Rahmen abweichen.

      Am Ende ist es hauptsächlich Geschmackssache, wie viel Sahne und Milch man verwendet. Daher wirst du wohl verschiedene Rezepte durchzuprobieren müssen, um zu sehen, welches dir persönlich am besten schmeckt. Das ist bestimmt nicht die schlimmste Herausforderung, die man sich aussuchen kann. 😉

      Liebe Grüße

  2. Hello,

    wie verändert sich das Eis, wenn man das Milch/Sahneverhältnis verändert z.B. mehr Milch als Sahne?

    Many greetings,
    Sven

    1. Hallo Sven,

      dadurch verändert sich die Textur, Konsistenz und damit auch das Gefühl im Mund. Insbesondere der Fettanteil trägt positiv zur Struktur und Stabilität bei und dient auch als Geschmacksträger. Zu viel Fett ist auf der anderen Seite allerdings auch nicht gut. Am Ende muss das ganze Rezept stimmig sein und vor allem dir schmecken.

      Liebe Grüße

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